Aan de slag met transfers: stappenplan

Wanneer je al langer meubels verft, lijkt het misschien iedere keer alsof je hetzelfde trucje toepast; je mist de unieke projecten en de creatieve vrijheid van het opknappen van meubels. Een van de oplossingen is het gebruiken van meubeltransfers. Deze, als het ware, stickers, zijn gemakkelijk op je meubel te plakken en je hebt geen lijm nodig. Ze maken je meubel uniek! Er zijn diverse soorten, maten en ontwerpen te vinden. We begrijpen het daarom volledig als je de weg even kwijt bent in alle keuze, en dan ook nog moet nadenken hoe het plakken van zo'n transfer precies moet... In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe het gebruiken van een transfer jou zeker gaat lukken!

Cling on! kwasten

Wat is een transfer?

Een transfer is een afbeelding welke speciale inkt bevat, die tijdelijk vast zit op een laagje transfervel. Wanneer je de transfer aanbrengt en over de achterkant wrijft, wordt de afbeelding permanent overgebracht op de ondergrond. Transfers zijn daardoor geschikt voor eenmalig gebruik. Je kunt de transfer als geheel ontwerp gebruiken, maar ook delen los van elkaar knippen voor meerdere kleine projecten.

Wat voor soorten transfers zijn er?

In de webshop vind je diverse soorten tranfsers. Er is voor ieder wat wils, je zult verschillende groottes, kleuren en stijlen tegenkomen. In de webshop hebben we ongeveer twee soorten groottes, waarbij er transfers van €15,00 en €33,95 te vinden zijn. Hieronder vind je een aantal van onze favorieten! Met welke transfer wil jij graag aan de slag? Laat het ons weten in de reacties.

Hoe breng je de transfer aan?

 

Stap 1: maak je oppervlak schoon en droog

De allereerste stap voor het aanbrengen van een transfer, is er voor zorgen dat je oppervlak schoon en droog is. Haal er desnoods een pluisvrije doek overheen. Wanneer het oppervlak stoffig is, zal de transfer niet blijven plakken. Breng nooit een transfer aan op een pas gewaxt oppervlak. Onthoud dat wax bedoeld is als finishing touch en over transfers kan worden gebruikt, maar nooit eronder. Als je oppervlak gewaxt is, moet het of worden gereinigd met terpentine, of minstens 30 dagen uitharden.

 

LET OP: Wacht minimaal 48 uur na het schilderen voordat je een transfer aanbrengt op het oppervlak. Gebruik schilderstape om de transfer op zijn plaats te houden terwijl je hem strak zet.

 

Stap 2: bepaal de plaats

Bedenk nu waar je de transfer precies wilt hebben. Laat de plakkerige kant van een transfer niets anders aanraken dan het oppervlak waarop je de transfer wilt plakken. Als je wilt zien hoe het eruit zou kunnen zien, bekijk het ontwerp dan eerst met de plakkende laag nog op de transfer. Zodra je de transfer plaatst, blijft de transfer op de aangewezen plek zitten. Wanneer je de transfer omhoog trekt, zal de transfer kapot kunnen gaan of zal het ontwerp verpest worden. 

Stap 3: de transfer aanbrengen

Rol je transfer voorzichtig uit als je hem uit de koker trekt. Vermijd een winderige omgeving of kamers waar een ventilator waait. Als je het uitrollen van grotere transfers lastig vind, kan je het beste kleine decor transfers aanschaffen. Dit zijn transfers plat verpakt op drie afzonderlijke vellen, waardoor ze gemakkelijker te plakken zijn en ideaal zijn voor kleine handjes die graag willen helpen. Haal de plakkende laag van de transfer af en plaats de transfer (eventueel uitgeknipt in stukjes) op de plek die je graag wilt hebben. Je hoeft de transfer niet super netjes uit te knippen strak langs de randjes; je zal de doorzichtige rand namelijk niet zien wanneer deze op je oppervlak zit.

 

Stap 4: de transfer vast plakken

Wanneer je transfer op de plek zit die je graag wilt, is het tijd om het oppervlak te wrijven en de transfer strak te zetten. Dit kan je doen met een (bank)pasje of lineaal, of het bijgeleverde houten stokje. Zo kan je de transfer gelijk en strak aan het oppervlak bevestigen. Hierdoor kan je eventuele bubbels wegwerken en daarna kan je de beschermlaag eraf halen. En voila, de transfer zit op zijn plek!

 

TIP: Wanneer je de transfer over twee lades van een kast wilt laten doorlopen, plak de transfer dan op 1 uitgetrokken lade en snijdt de transfer daarna doormidden met een scherp mesje. Plak vervolgens het andere deel op de andere lade.

 

Stap 5: de transfer afwerken

Wanneer de transfer op het oppervlak geplaatst is, raden we je aan om de transfer te beschermen met meubelwax of de Fusion Mineral Paint Touch Coat. Op deze manier blijft je transfer mooi en blijft deze extra goed zitten.

De transfer verplaatsen

Als je een fout hebt gemaakt en een deel van een transfer zit vast op een plek die je niet wilt, kun je de transfer niet meer redden. Er zijn echter twee methoden je kan gebruiken om de transfer te verwijderen. Je kunt eerst wat ducttape proberen. Leg de plakzijde op de transfer en trek deze daarna omhoog. Dit werkt over het algemeen alleen als een transfer nog maar net het oppervlak heeft geraakt en niet is afgewreven. Anders is een andere oplossing om het oppervlak licht te schuren. Mogelijk moet je op die plek opnieuw verf aanbrengen.

 

TIP: Om een verouderde, verweerde look te creëren, kan je de transfer na het aanbrengen licht schuren met een lichte korrel. Begin voorzichtig, je kan altijd verder doorschuren maar nooit meer terug.

Aan de slag met de transfers

Heb je nog vragen over een van de producten of kom je er niet helemaal uit? Stuur ons dan een berichtje en we helpen je graag! Laat ons vooral weten in de reacties wat jouw favoriete transfer is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.